Bu Blogda Ara

31 Mayıs 2008 Cumartesi

Öğren - Eğlen - Kazandır

Zeynep Özata'nın Blogistan'ı sayesinde 3 yeni siteyle tanıştım. Myfootprint ve Kiva gibi bu sitelerde yeşil ve adil bir Dünya amaçlayan sosyal sorumluluk taşıyan siteler ancak bu üçü biraz farklı. Farklı oldukları tarafı bu amaçlara eğlence unsuru katmaları.

Kuşkusuz çalışan, çalışmayan ama internet kullanan herkes internet başında geçirdikleri zamanın belirli bir kısmını oyunlara ayırıyor. Kimi bilgi yarışmalarında online kendilerini sınıyor, kimi kompleks oyunlarla vakit geçiriyor kimi de fal bakıyor. Bunları yaparken rahatlıyor, kafalarını boşaltıyorlar belkide. Peki bunları yaparken aynı zamanda Dünya'ya da katkıda bulunabilirmiyiz. İşte bu dört site bize bunu sağlıyor. Oyun oynarken sağladığımız rahatlığı ve aldığımız zevki, Dünya'daki aç insanlara bir miktar un, pirinç ve su sağlayarak vicdani tatminle pekiştirebiliriz. Böylelikle çok daha keyif alacağımız kesin. Ayrıca işin ucunda böyle bir imkan olunca, insan daha dikkatli ve daha konsantre oluyor.

Kısaca tanıtmak gerekirse;

http://www.freepoverty.com/ : Buradaki oyunda, Büyük bir Dünya haritası var ve karşınıza şehir ve ülke isimleri çıkıyor. Bu şehirlerin haritadaki yerini tahmin ediyor ve mouse ile o noktayı işaretliyorsunuz. Tahmininiz doğru noktaya ne kadar yakınsa o oranda Dünya üzerinde ihtiyacı olan insanlara su sağlamış oluyorsunuz.

http://www.freeflour.com/ : Burada da sistem benzer, sağladığınız şey ise un. Yapmanız gereken sorulan sorulara doğru cevaplar vermek. Bilgi yarışması tadında bir oyun. Her doğru cevap 1 kaşık un olarak geri dönüyor.

http://www.freerice.com/ : Son günlerin Dünya üzerindeki en büyük gıda sorunlarından biri "pirinç" freerice'daki kazandırılan. İngilizce kelime anlamlarının yine ingilizce kelime anlamlarını, yani eş anlamlılarını bulmak yapmanız gereken. Dil öğrenen veya geliştirenler için de son derece güzel bir kaynak.

Bu üç sitenin herbiri de öğretici hizmetleri eğlenceli bir şekilde sunuyor ve karşılığında da Dünya insanlığına fayda da bulunuyor. Yani bir "kazan-kazan-kazan" durumu. Site kazanıyor, siz kazanıyorsunuz ve Dünya kazanıyor. Bu durum bizim penceremizden bakıldığında da "öğren-eğlen-kazandır"

(Not: Blogistan'da; http://www.savetheworldwithmusic.com/ adlı bir site daha var ancak birkaç gündür sürekli denememe rağmen ulaşamıyorum. Sayfa hata veriyor. Ancak açık ki bu sitede aynı amaca hizmet ediyor. Ara sıra burayı denemekte de fayda var.)

1 yorum:

Berker Köktener dedi ki...

freepoverty'nin sunduğu oyunu oynayınca aklıma küçükken atlas kullanarak benzer şekilde oynadığımız oyunlar geldi =)

Son zamanlarda internet reklamcılığına yönelen birçok firma oyun kullanmaya başladı. Her an kuş olup arabayı nişan alabiliyor, barfiks çekme yarışına katılabiliyor veya Citroen C4 oyunu ile İstanbul sokaklarında yarışabiliyorsunuz. Bunları bir çırpıda sayabildiğime göre akılda kalıcı da oluyormuş =)